Gulliverin retket

Länsimaisen kirjallisuuden klassikot -kurssilla piti lukea myös Jonathan Swiftin Gulliverin retket -romaani. Kirja on peräisin 1720-luvulta ja se sisältää oman aikansa satiiria, joka yllättävää kyllä ei vanhenna kirjaa. Päähenkilö on kapteeni Gulliver, joka lähtee merille, haaksirikkoutuu ja joutuu outoon maailmaan jossa viettää pitkän ajan ja palaa lopulta kotiin. Tämä neljä kertaa. Gulliver ei vaan opi pysymään poissa laivoilta. Vaimokin odottaa uskollisesti kotona vaikka mies on vuosia kadoksissa. Kyseessä ei siis ole mitenkään realistinen teos.

Kirjassa käsitellään neljää outoa maailmaa, joista kaksi ensimmäistä on tunnetuimmat, Lilliputtien maa ja jättiläisten maa. Kaksi muuta maailmaa on ilmassa leijuva saari Laputa sekä yahooiden maailma. Yahoot ovat hevosen kaltaisia hahmoja ja tässä maailmassa tulee hyvin läpi kirjailijan ihmisviha.

Gulliverin retket on todella mielenkiintoinen teos. Varsinkin jos tekee hieman taustatutkimusta kirjailijasta niin ymmärtää tarinoiden syvällisemmän tarkoituksen. Suosittelen.

Luentomuistiinpano. Kurssilla ei siis tarvinnut tehä muistiinpanoja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Foliokiharat

Lasange, lasangne

Timo kylässä -Sunnuntai