HSL, lastenvaunut ja lapset yleensä

Luin Vartin jutun siitä kuinka busseihin rakennetaan lisää tilaa vaunujen kanssa matkustaville. Tästä jutusta tulikin mieleeni kuinka Helsingissä ollessani luin moneen otteeseen tekstiviestipalstoilta yms. ihmisten purnausta siitä miksi lastenvaunujen kanssa kyytiin tulevien ei tarvitse maksaa matkastaan. Nämä viestit olivat välillä todella agressiivisia. "Miksi pitää vaunut pitää tuoda bussiin?","Jos on varaa lapseen, niin on varaa autoon.", "Muut maksaa näidenkin matkan." Välillä tuntuu että ihmiset on menettäneet vähäisenkin suhteellisuuden tajun.

Ensinnäkin, vaunujen kanssa bussiin on noustava keskiovesta, koska se on tarpeeksi leveä. Toiseksi, vaunuja ei voi jättää yksin, vartioimatta sillä aikaa kun käy maksamassa matkansa kuskille. Kolmanneksi, vaunujen kanssa ei pysty liikkumaan kapealla käytävällä, eli matkustaja ei voi tulla etuovesta tai käydä vaunujen kanssa maksamassa matkansa. Neljänneksi, vaunut on otettava mukaan jos pääteasemalta on vielä käveltävä jonnekkin.

Toisaalta HSL voisi ihan hyvin laittaa vaunukohdalle oman korttipisteensä. Monella äidillä tai isällä on varmasti matkakortti käytössään mutta lapsen kanssa matkustaessa sitä ei pysty käyttämään. Tällöin nämä matkustajat voisivat helposti maksaa matkansa jolloin muiden ei tarvitsisi valittaa tästäkään asiasta. Toisaalta valitusta tulee varmasti siitäkin jos vauva sattuu itkemään.

Itsekkään en pidä kirkuvista lapsista mutta pyrin ymmärtämään lasta ja lapsen vanhempia. Aina ei voi olla hyvä päivä. Kenelläkään. Vaikka ärsyyntyisin kuinka lasten kirkumisesta pyrin olla näyttämättä kiukkuani. En halua loukata ketään sanoillani, teoillani tai ilmeilläni. Minulla ei ole oikeutta aiheuttaa toisille mielipahaa. Eikä kenelläkään muullakaan ole oikeutta siihen. Jospa katsoisimme itseämme peilistä ennen kuin lähdemme arvostelemaan toisia. Varsinkin ääneen arvostelun voisi jättää pois, tällöin kaikilla olisi parempi olla.

Näiden itkevien lapsien lisäksi törmäsin busseissa usein iloisiin lapsiin. Eräskin pikkupoika pelasti minun päiväni katsomalla minua silmiin ja hymyilemällä minulle. Vaunuistaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Foliokiharat

Lasange, lasangne

Timo kylässä -Sunnuntai